12 лютого 2020 року стало одним з найбільш значущих подій в газовій галузі. Вперше Українська Газомоторні асоціація організувала зустріч основних імпортерів і дистриб’юторів ГБО.  

Головною темою обговорення було питання реєстрації ГБО в 2020 році. 

Ця тема цікавила всіх присутніх, адже від того, наскільки простими і прозорим буде законодавче регулювання послуг з оцінки відповідності, від того наскільки буде прийнятна ціна для кінцевого споживача, а також від того наскільки ця процедура, буде простий, залежить існування і розвиток галузі ГБО як такої.

 

Для довідки в Україні:

  • кількість основних імпортерів ГБО посилання – 1 5
  • кількість СТО по монтажу та обслуговування ГБО – понад 3500
  • кількість торговельних марок електроніки 4-го покоління – більше 25
  • кількість реєстрацій ГБО січень 2019 рік – 6728 авто

(сертифікати Укрсепро , випробувальні лабораторії, добровільна сертифікація)

  • кількість реєстрацій ГБО грудня 2019- січень 2020 рік – 4531 авто, з них 534 реєстрації на підставі сертифікату від органів сертифікації (сертифікати Укрсепро , випробувальні лабораторії, добровільна сертифікація – 4897 авто) * **

 

Учасниками зустрічі активно обговорювалися причини суттєвого зниження продажів і установок ГБО, питання безпеки установки і експлуатації ГБО на окремо взятому СТО, а також законодавчі аспекти регулювання питань переобладнання автомобілів, оснащених газобалонним обладнанням.

 

В процесі зустрічі виробили єдину думку:

 

  1. Послуга з оцінки відповідності після переобладнання ГБО 2300-5000 грн – дорого! Прийнятна ціна – 600 800 грн   « під ключ» для кінцевого споживача;
  2. Система отримання сертифікату від органів сертифікації – позбавлена ​​сенсу і додає до вартості послуг з оцінки відповідності зайвих 1500-2000 грн .;
  3. Оцінка відповідності, згідно з постановами КМУ 1388 та 607 через випробувальні лабораторії – є достатньою і законною альтернативою. Лабораторії, де впроваджені фото-відео фіксація послуг гарантують законність оцінки відповідності. Кількість подібних лабораторій більше 1000 од. і представлені по всій території України. Ціни на послуги прийнятні і складають не більше 800 грн
  4. Необхідне внесення законодавчих змін і подальша комунікація з державними органами і ЗМІ.
  5. Необхідно захистити дотримання громадянських прав учасників ринку ГБО, а також власників авто бажаючих переобладнати свій автомобіль для роботи на зрідженому / стиснутому газі.

 

 

 

 

На зустрічі були присутні основні імпортери і дистриб’ютори ГБО ** :

 

компанія Авто Газ Глобал – TM Stag

компанія Автогазклуб – TM Czaja

компанія Автотранс – ТМ Autogas Italia

компанія Авто Тренд – ТМ Digitronic

компанія Алтема – TM Atiker

компанія Автотема – TM KME

компанія Віп Газ – TM Elpigaz

компанія Час газу – TM Lovatto

компанія Даждь – Газ – TM Yota

компанія Мілано Україна – ТМ Torelli

компанія Мотор – Газ – TM Optima

компанія Саєр – власник технічних умов

компанія Сервіс Газ – ТМ Zenit

компанія ХКД- Трейд – TM BRC

компанія Viva Gas – TM Romano

 

Українська Газомоторні асоціація щиро дякує всім присутнім, а також особисто Міхалійка Сергія Васильовича – власника групи компаній «Автотранс» за конструктивний діалог і гостинність.

 

Найближчим часом планується нова зустріч. Залишайтеся з нами!

 

* * Одна / декілька торгових марок ГБО надається даною компанією 

 

*** з лютого 2020 року ТСЦ МВС – приймають виключно сертифікати відповідності від органів сертифікації, ігноруючи законні права випробувальних лабораторій з видачі документів з оцінки відповідності (акт технічної експертизи, форми №5)